Professioneel groeien met Aures

De capaciteitentest van Aures

“Kan deze kandidaat verschillende problemen snel en goed oplossen?” Het is een vraag die veel werkgevers zich stellen tijdens de sollicitatieprocedure. Productieve werknemers zijn immers de sleutel tot een succesvol bedrijf. Om hun werk- en denkniveau te bepalen, kan een capaciteitentest uitkomst bieden. En Aures heeft er eentje in de aanbieding.

Wat is dat, een capaciteitentest?

De capaciteitentest is een soort IQ-test of intelligentietest die meestal deel uitmaakt van een assessment. Hoewel zo’n cognitieve capaciteitentest natuurlijk meer zegt over wie je bent, is ze toch heel anders dan een persoonlijkheidstest, een interessetest of een beroepentest. Door het inzetten van capaciteitstesten krijgt een werkgever namelijk meer inzicht in je vaardigheden en kan hij onderzoeken hoe je precies presteert onder tijdsdruk. Tijdsdruk? Ja, want het doel van de capaciteitentest is om zoveel mogelijk goede antwoorden te geven binnen de voorziene tijd. En het is net dát wat zo’n cognitieve vaardigheidsproef zo lastig maakt voor sommige kandidaten.

 

De onderdelen van een capaciteitentest

Een capaciteitentest onderzoekt of je abstract, verbaal en numeriek kan redeneren. Voor elk van deze drie aspecten van je redeneervermogen is er een aparte vragenlijst voorzien in de capaciteitentest. Bij het onderdeel ‘abstract of logisch redeneren’ krijg je een figurenlijst voorgeschoteld waarmee bekeken wordt of je analytisch en conceptueel kan denken. Het verbaal redeneervermogen wordt dan weer getest aan de hand van een korte tekst waarbij stellingen beantwoord moeten worden. Bij het onderdeel ‘numeriek redeneren’ is de opdracht om grafieken en tabellen correct te interpreteren. En dat dus allemaal onder tijdsdruk. Niet eenvoudig!

Om werk- en denkniveau te bepalen, kan een capaciteitentest uitkomst bieden.

Zo bereid je een capaciteitentest voor

Als kandidaat kan je je niet echt voorbereiden voor een capaciteitentest. Je kan de antwoorden immers niet uit het hoofd leren. Gelukkig bestaan er wel veel websites, zoals de website van de VDAB, waarop je alvast enkele intelligentietesten kan uitproberen. Nee, natuurlijk zijn de antwoorden nooit hetzelfde, maar door te oefenen weet je wel wat je kan verwachten en sla je niet in paniek wanneer je een capaciteitentest uitvoert tijdens een assessment. Oefening baart kunst!

 

Aures: jouw betrouwbare partner voor een capaciteitentest

Wil jij een capaciteitentest opnemen in je sollicitatieprocedure? Of wil je gewoon meer weten over de capaciteitentest omdat je er zelf eentje moet invullen? Dan ben je bij Aures aan het juiste adres! Neem dus snel contact met ons op, dan bespreken we alles bij een dampend kopje lekkere koffie.

capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure
capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure
Maak kennis met onze loopbaancoaches

Over heel Vlaanderen kan je terecht bij één van onze 63 gespecialiseerde loopbaancoaches voor een begeleidingstraject op maat van jouw behoeften.

Klik hier om een coach te vinden
capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure
capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure
Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

In onze vacaturedatabank kan je alvast even uitkijken naar de perfecte match voor jouw toekomstige carière. Vind je toch niet wat je zoekt? Meld je dan zeker aan als kandidaat, dan gaan wij op zoek naar jouw topjob!

Bekijk het vacature aanbod Spontaan solliciteren
Contacteer ons

Gesprekken in kader van vacatures gaan door in onze 6 regionale kantoren

Gesprekken kunnen eveneens online via MS Teams georganiseerd worden.

De sessies loopbaancoaching gaan door in de persoonlijke en discrete gespreksruimte van iedere coach, verspreid op 105 locaties in Vlaanderen, steeds dichtbij in je eigen buurt. Online coaching via Teams of coaching op locatie is eveneens mogelijk.

Bij Aures zijn wij trots om te beschikken over het BC 9022 kwaliteitslabel. Met het behalen van dit certificaat voldoen wij aan de voorwaarden opgelegd door het beleidsdomein Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid.

capaciteitentest cognitieve capaciteitentest capaciteitstesten assessment sollicitatieprocedure

HQ Aures WAREGEM
Meersstraat 13 bus 1.1
8790 Waregem

download hier je gratis e-book